Quelle litière choisir pour son cheval ?

Al eeuwenlang wordt in de paardenstallen stro gebruikt als paardenstrooisel. Dat was vroeger ook de goede oplossing. Vandaag maken de prijs, de schaarste en de mogelijke kwaliteitsproblemen (stof, enz.) dat steeds meer paardenhouders overschakelen op alternatieve producten.
In deze blog stellen wij voor samen de eigenschappen van deze alternatieve strooisels, hun overeenkomsten en hun verschillen te bekijken.

Het ideale stalbed

De bodembedekking is een essentieel element voor het comfort van het paard in de stal. Het type, de kwaliteit en het onderhoud van de stalbedekking moeten dagelijks worden gecontroleerd om ervoor te zorgen dat het schoon en hygiënisch blijft voor het paard.

Voor paarden die een groot deel van hun tijd in de stal doorbrengen, is stalbedekking een fundamenteel element. De belangrijkste functie ervan is een comfortabel stalbed te bieden waarop zij kunnen liggen en rusten. Het moet dik en veerkrachtig zijn om te voorkomen dat paarden zich verwonden wanneer zij gaan liggen of omrollen, of dat zij uitglijden wanneer zij opstaan. Het vormt ook een isolerende laag op de vloer, waardoor ze in de winter lekker droog en warm blijven.

De verschillende stalstrooisels

  • Houtkrullen
    Houtkrullen zijn het meest gebruikte alternatief voor paarden. Er bestaan verschillende maten van houtkrullen, elk met hun eigen kenmerken. De "kleine" houtkrullen zijn gewoonlijk afvalproducten van houtzagerijen. Het nadeel van deze krullen is de aanwezigheid van stof. Ze kunnen min of meer worden gezeefd om zoveel mogelijk fijne deeltjes te verwijderen en stof te beperken. Ze zijn over het algemeen zeer absorberend.

    Anderzijds worden grote houtkrullen rechtstreeks uit het hout geschaafd om als strooisel te worden gebruikt. Ze zijn dus volledig stofvrij. Maar hoewel ze volume bieden voor optimaal comfort voor het paard, zijn ze minder absorberend.

    Idealiter raden wij u aan eerst een laagje kleine houtkrullen aan te brengen voor het absorptievermogen, en vervolgens grote houtkrullen voor volume en comfort. Een voordeel van een flink opgestrooide stal is het absorptievermogen. Een dikke laag voorkomt verdere verspreiding van urine. Als u geen 2 verschillende soorten houtkrullen wilt gebruiken, kunt u ook een gemiddelde grootte kiezen.
  • Miscanthus (Olifantengras)
    Miscanthus mulch garandeert een 100% natuurlijke bodembedekking (vrij van chemicaliën) en wordt duurzaam biologisch geteeld. Miscanthus neemt tot 3 keer zoveel vocht op als gewoon stro en heeft het dubbele van het absorberend vermogen van houtkrullen. Doordat miscanthus ook de stikstof uit urine opneemt wordt de vervelende ammoniakgeur verminderd. Het is ook vrij van alle sporen van schimmel en stof. De stengels zijn niet smakelijk voor paarden en daarom wordt het strooisel niet gegeten. Miscanthus kan na gebruik gemakkelijk verspreid worden en zijn neutrale pH zal uw grond niet verzuren.
  • Vlas
    Vlas als strooisellaag in de paardenstal heeft twee pluspunten: het heeft een hoog absorptievermogen en is een zuiver, gezond en milieuvriendelijk product dat beantwoordt aan de behoeften van paarden met ademhalingsproblemen. Het verbazingwekkende absorptievermogen maakt het onderhoud van het strooisel zeer eenvoudig en weinig verspilling. Vlasstrooisel produceert een meststof die rijk is aan stikstof en dus een uitstekende meststof voor uw weiden zal zijn, met het vermogen om zeer snel te composteren.

    (Er bestaat een stalstrooisel uit 50% vlas en 50% miscanthus voor een optimale ammoniak opname. Er zijn dus minder geuren in de stallen).
  • Houtpellets
    Houtpellets, die de laatste jaren steeds meer in paardenstallen worden gebruikt, hebben diverse voordelen. In tegenstelling tot de pellets die voor verwarming worden gebruikt, zijn pellets voor paardenstrooisel onbehandeld en bevatten dus geen chemicaliën. Zij worden beter ontstoft dan houtkrullen en absorberen tot 4 keer hun volume. Ze kunnen droog worden gebruikt (kruimelig en met een hoge dichtheid, verbrokkelen ze gemakkelijk) of licht bevochtigd om het proces van omvorming van de korrel tot een stalbed te versnellen. De hygiëne van de hoeven van het paard wordt verbeterd omdat de korrels niet aan de hoef blijven kleven en daardoor worden ook de gewrichten beschermd.
  • Turf
    Turfstrooisel is samengesteld uit verteerd plantaardig materiaal en is niet-allergeen en niet stoffig. Het is daarom bijzonder geschikt als onderlaag voor gevoelige paarden en wordt ook nooit gegeten. Dit stalbed heeft echter een beperkte warmte-isolatie.
  • Kartonnen stalbed
    Kartonnen bodembedekking, de nieuwste alternatief van paardenstrooisels, is 100% stofvrij. Geen stof in de bodembedekking is gunstig voor de luchtwegen van mens en dier, waardoor ademhalingsproblemen kunnen worden voorkomen en vermindert. Gemaakt van onbedrukt karton of bedrukt met uitsluitend plantaardige inkt, vermijdt het elk risico van verontreiniging voor de paarden en wordt ook niet door de paarden gegeten. Gemaakt van uitsluitend gerecycleerd karton, is dit strooisel ecologisch en biedt het een echt comfortabel stalbed dat niet wegglijdt onder de hoeven van het paard.

    Zoom in op Card'Box, het paardenstrooisel gemaakt van gerecycleerde kartonnen snippers!

Louise JEGARD
Productmanager Equideos