Comment bien choisir sa couverture d’équitation ?

De herfst is begonnen. De dagen worden korter, de temperaturen worden lager en voor veel paardeneigenaren is dit weer het moment om de perfecte paardendeken te vinden. Maar welke deken is nu de meest geschikte voor mijn paard? Het is bij het kiezen van een deken erg belangrijk om met bepaalde factoren rekening te houden:

  • De maat
  • Het materiaal
  • Het gewicht
  • Het model
  • De stevigheid

In deze blog geven wij u een overzicht van de belangrijkste tips die u moet weten om geen foute keuze te maken en ervoor te zorgen dat uw paard droog en warm de winter doorkomt!

De maat

Er zijn verschillende manieren om dekens te meten, dat kan verwarrend zijn voor iemand die geen ervaring heeft. Hieronder vindt u een maattabel om u wegwijs te maken.

Schofthoogte EU Maat UK Maat
80 cm à 1m 95 4’0’’
1m à 1m20 105 4’9’’
1m20 à 1m35 115 5’3’’
1m35 à 1m50 125 5’9’’
1m50 à 1m60 135 6’0’’
1m60 à 1m70 145 6’3’’
+ 1m70 155 6’6’’-6’9’’

Het materiaal

Afhankelijk van uw behoeften en de levensstijl van uw paard, is het van essentieel belang om het materiaal van uw deken aan te passen.

Een outdoordeken( winterdeken of regendeken) verdient een waterdichte stof zodat uw paard goed beschermd is tegen dagen met hele slechte weersomstandigheden.Een staldeken gemaakt uit een katoenen stof is ideaal voor het gebruik op stal doordat ze zacht zijn en comfortabel zitten. Zweetdekens zijn vaak van fleece of microvezel gemaakt en nemen het vocht op en voeren het snel af. Ook erg handig en functioneel te gebruiken tijdens het transport.

Het gewicht

Het gewicht van een deken is de dikte of de warmte van de deken. Het moet worden aangepast aan het seizoen en/of het feit of uw paard al dan niet geschoren is. Voor paarden die vol in de wintervacht zitten en op de weide staan, kan een waterdichte regendeken van 0 gram voldoende zijn (tot 200 gram voor oudere of kwetsbaardere paarden). Voor een geschoren paard is het van essentieel belang een winterdeken te kiezen met voldoende gewicht om het warm te houden. Daarom wordt in de winter een minimum van 300 g aanbevolen.

Het model

Er zijn verschillende modellen dekens om aan uw behoeften en wensen te voldoen. Voor geschoren paarden wordt over het algemeen een deken met een halsbedekking (al dan niet afneembaar) gebruikt om de warmte te bewaren. Voor paarden met een gevoelige schoft zal een deken met een hoge hals een schaafplek op deze gevoelige plek voorkomen. Voor wie zo weinig mogelijk riemen wil (dit zijn de meest voorkomende breekpunten), zijn er dekkleden zonder borstriemen. In ons complete assortiment vindt u de vorm die het best bij u en uw paard past.

De stevigheid

De stevigheid van een deken wordt uitgedrukt in deniers en komt overeen met de hoeveelheid stof die op een bepaald oppervlak wordt gebruikt. Hoe hoger dit getal, hoe dikker en scheurbestendiger het materiaal. Hoe groter het aantal deniers, hoe sterker de deken. Voor een outdoordeken raden wij een minimum van 1200D aan, of zelfs 1600D indien uw paard met andere paarden op de weide staat en speelt..

Te onthouden tips

  • Elk paard is anders.Het aanbod paardendekens is daarom enorm; voor elk paard en voor ieder weertype bestaat een geschikte deken. Wij biedenj u een ruime keuze van verschillende soorten dekens en onderdekens aan.
  • Waterdichte stof is een must voor een paard dat buiten leeft.
  • Wij geven de voorkeur aan een deken van ten minste 1200D om te voorkomen dat hij midden in de winter beschadigd raakt.

Als u nog vragen hebt, aarzel dan niet om ons te contacteren via onze website of per telefoon op 0 800 582 42.


Louise JEGARD
Productmanager Equideos